Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu, en av verdens Syv Nye Underverk, og en av verdens mest myteomspunnede plasser. Området er bygget av store steinblokker som er formet og satt sammen med utrolig dyktighet, og som står imot tidens tann og til og med jordskjelv, det ligger 80 km nordvest for Cusco, hvorfra man reiser til Machu Picchu med tog eller buss/tog. Forbindelsen med Cusco består av en smalsporet jernbane. Siste stopp med veiforbindelse er Ollantaytambo, den eneste byen som spanjolene aldri lyktes i å erobre, ca 2,5 timer med tog fra Machu Picchu. Fra Cusco til Ollantaytambo kan man komme frem med bil eller buss.

Machu Picchu er kåret til ett av de "Nye Syv Underverk", og ble tatt med på UNESCOs World Heritage List i 1983. På ca 2450 meter over havet reiser dette imponerende historiske området seg, som består av en 500 meter høy fjellrygg med bratte skråninger, over Urubamba elven og landsbyen Aguas Calientes, som er utgangspunktene for å besøk Machu Picchu.

Byen regnes å ha blitt bygget av Inkaen Pachacuti rundt 1440 og var bebodd frem til de spanske Erobrernes erobring av Peru i 1532. Stedet ble da forlatt av en eller annen grunn som ingen har kunnet fastslå, og spanjolene fant det aldri på grunn av "byens" unike og geologiske forhold, så stedet var urørt til det ble oppdaget i 1911 av Hiram Bingham, en historiker fra Yale universitetet i USA.

Hva inkaene brukte Machu Picchu til er fortsatt innhyllet i mystikk: man spekulerer på alt fra fengsel til et hellig tempel, "Landsted" for Inca domstolen eller sentrum for landbruks eksperimenter.

Få steder i verden kan måle seg med Machu Picchus skjønnhet, når man på morgenen ved soloppgang kan se tåken lette og den mystiske byen kommer frem badet i solskinn. Å gå blant ruinene og forestille seg livet der under Inka tiden gir overveldende inntrykk og minner for livet.

En populær måte å komme til Machu Picchu på er å vandre den berømte Incastien, 4 dager/3 netter, hvor man siste morgenen ankommer "Solporten" ovenfor ruinene ved daggry, for å senere på dagen få en guidet tur og  deretter på egenhånd utforske området.

Noen besøkende velger da å klatre opp til toppen av Huayna Picchu. Herfra har dere en fantastisk utsikt over Machu Picchu og dens omgivelser. Men det er en tøff og farlig klatretur, spesielt etter fire dagers vandring, så man må være ekstremt forsiktig.