Cusco

Cusco

Cusco, den gamle praktfulle hovedstaden i Inka-imperiet, ble grunnlagt på 1200-tallet. Kanskje navnet kommer fra Aymara språket, ikke fra Quechua språket som ble snakket av inkaene, som betyr navlen og verdens sentrum. Cusco ligger i sentrum av Inka-imperiet (Tahuantinsuyo) på 3400 meter over havet og ble utpekt til en World Heritage Site av UNESCO år 1983. I Tahuantinsuyo inngikk store deler av Sør-Amerika som nå er Peru, Bolivia, Ecuador, Chile, Argentina og Colombia.

Etter de spanske erobrernes ankomst til Cusco i 1533, begynte byen å bli bygget under den spanske arkitektoniske innflytelse, for det meste over restene av Inkapalass og templer som gir byen en unik og spesiell byggestil beundret av folk fra hele verden. Når dere går i gatene i Cusco, vil dere møte en blanding av Inkapalass, templer og koloniale kirker og herskapshus. Selv om spanjolene ødela mange Inkabygninger, finnes det mange igjen, hovedsakelig i distriktene San Blas og Santa Clara. Det er nok av vakre bygninger blant de brosteinsbelagte gatene i Cusco, slik som området ved Koricancha tempelet og Inca Roca Palasset. Det er også bygninger i barokkstil fra kolonitiden slik som katedralen på Plaza de Armas og kirken Iglesia de la Compania de Jesus. San Blas består av sjarmerende nabolag med mange butikker for kunsthåndverk.

Storslått luksuriøse hoteller har blitt bygget, mange i bygg fra kolonitiden, for å ta imot de millioner av turister som besøker Cusco, for eksempel Hotel Monasterio, og mange fine restauranter. Peru er svært kjent for sin fantastiske gourmet mat.

I nærheten av Cusco kan dere beundre de fascinerende ruinene som Sachsayhuaman festning fra Killkekulturen, (900-1200), før ankomsten av inkaene og de arkeologiske Inkaplassene Qenko, Pukapukara, Tambomachay, Ollataytambo, Pisac og Tinta, som er vel verdt et besøk. For eventyrere er Inkastien til Machu Picchu, Inkaflokets glemte by, et must, og rafting i Urubamba elven en uforglemmelig opplevelse.

Når dere besøker Cusco dag vil dere møte en flerkulturell storby, ca 600.000 innbyggere, sammen med mange reisende fra hele verden. I tillegg til de historiske og kulturelle steder som dere møter i og rundt byen, vil dere også bli møtt av de hjertevarme menneskene fra Cusco når dere besøker deres mange hoteller, restauranter, kafeer, barer, etc, hvor de legger størst vekt på å gjøre ditt opphold i byen fornøyelig.

Cusco er også sentrum for ekskursjoner og fotturer til berømte steder rundt byen, som for eksempel; Pisac, Urubamba, Ollantaytambo og selvfølgelig Machu Picchu.