Peru - Fakta og Informasjon

REISEGUIDE PERU - FAKTA OG INFORMASJON

Her finner dere grunnleggende fakta og informasjon om Peru. Alt fra forslag til den beste tiden av året å reise på til informasjon om Perus historie og kultur, noe som gir dere en idé om landet dere skal besøke, og sørger for at dere er godt forberedt.

Reisefakta

Visum

De fleste besøkende til Peru trenger ikke visum, og besøkende fra de nordiske landene vil bli tildelt  ett 90-dagers turistvisum ved ankomst. Fyll ut ett migrasjonskort (Tarjeta de Embarque) på flyet før landing i Peru som dere legger sammen med passet under deres reise i Peru, del 1 blir tatt av passkontrollen når dere kommer inn i landet og del 2 må dere oppbevare sammen med passet hele tiden og denne delen blir tatt av passkontrollen når dere reiser ut av landet.

Helserisiko

Høydesyke er vanlig i Andesfjellene, spesielt hvis dere ankommer med fly, men er lettest å unngå ved å ta det med ro, hvile og drikke vann. Medisin for å forebygge høydesyke er solgt i nesten alle apotek.

Det er svært liten risiko for kolera, hepatitt og malaria i de lavtliggende områdene i Stillehavet.

Gul feber vaksinasjon anbefales hvis dere besøker jungel områdene øst for Andesfjellene, selv om risikoen for smitte er svært liten for korte turist besøk. Hvis dere kommer reisende fra et naboland i Sør-Amerika hvor gul feber er til stede er dere nok tvunget til å ha vaksinasjoner. Vaksinen bør gis minst ti dager for ankomst.

Tidsforskjell

Nordisk sommertid: 7 timer

Nordisk vintertid: 6 timer

Elektrisitet: 220V, 60Hz

Vekt: kg

Dimensjoner: Meter

Reisendes sikkerhet

Lommetyver er ganske vanlig i Lima, Peru, men fortjener egentlig ikke sitt dårlige rykte i forhold til Venezuela, Colombia, Ecuador og Brasil. Når det gjelder vold og overgrep er du sannsynligvis tryggere enn i mange av verdens storbyer. 

Men det anbefales å være forsiktig med verdisaker og mange deler av Lima besøker man ikke på egenhånd. Hold pass, penger, kredittkort og reisedokumenter på ett trygt sted helst kroppsnært eller i hotellets safe. 

Hva dere som besøkende må konsentrere dere mer om i forhold til sikkerhet er trafikk. Det er slett ikke den samme respekten og forsiktigheten som dere er vant til. Trafikken er farlig! Gående har ikke fortrinnsrett. 

Tailor Made Peru anbefaler på det sterkeste at alle reisende til Peru sørger for at dere har eller anskaffer reiseforsikring etter at reisen er bestilt.

Når skal vi reise

Å velge riktig tidspunkt for deres reise til Peru avhenger av hvilke deler av Perus klimaområder man skal besøke.

Ørkenområdene på Stillehavskysten har et svært varm og solfylt vær fra desember til mars, spesielt i de nordlige delene av landet, kjøligere og ofte tåkete april til november. I de kystnære ørkenområdene regner det nesten aldri.

Årstidene i Andesfjellene har klarere grenser, med regn fra desember til mars og relativt tørt vær fra juni til september. Selv om det kan bli kaldt om natten er juni til september den beste tiden for fotturer og friluftsliv i fjellet.

Jungelen har årstiden klare grenser lignende de i Andesfjellene, regnet er imidlertid mer intens og oftere. Det er veldig varmt og fuktig hele året.

I lavlandet i regnskogs områdene rundt Iquitos er vannstanden i elvene mye høyere i desember og januar, noe som gjør det lettere å se og oppleve dyrelivet.

Arrangement

Peruanerne elsker en hver grunn som finnes for å feire en hendelse, her finnes det ett stort antall religiøse seremonier, festivaler og andre lokale arrangement. Karneval er holdt i byer og landsbyer over hele landet, og "fiestas" holdes veldig ofte. Tiden for Karneval er hovedsakelig i slutten av februar.

Agenda for store festivaler og høytider

Februar
Karneval feires stort over hele landet før fasten.

Mars til april
Påske - flotte prosesjoner i de fleste større byer og tettsteder.

24 juni
Inti Raymi - de store og berømte arrangementene i Cusco, som er blitt feiret siden inkaene i anledning vintersolverv, hvor de ber om at solen skal komme tilbake fra nord.

28 til 29 juli
Perus Nasjonaldag (juni 28) - Offentlig helligdager med skole og militære prosesjoner.

13 til 19 august
Arequipa Week - prosesjoner, fyrverkeri, dans, folklore og håndverksmarkeder.

September
I slutten av måneden holdes det "vår festivaler" spesielt i Trujillo med fokus på dans.

18 til 28 oktober
Lokale religiøse prosesjoner til ære for "miraklenes Herre".

2 november
Alle Helgens Dag.

Her har vi beskrevet kun en del av de ca 3000 festivalene som arrangeres i Peru hvert år, hovedsakelig med religiøs tilknytning.

Penger

Valutaen i Peru er "Nuevo Sol" og kalt (S/.)

I Lima og Cusco, og også de fleste andre byer, kan dere bruke Euro eller Amerikanske Dollar for å veksle til Nuevo Sol. Når man veksler mindre beløp får man den beste valutakursen hos "Cambistas" (vekslere), Autorisert personell med spesielle vester står på gatehjørner og på fortau. Pass på at beløpet dere får er korrekt før dere gir fra dere deres Amerikanske Dollar eller Euro.

For å veksle større beløp er det nok tryggere å gå til banken, men også her må man være forsiktig når man veksler, "Kriminelle bander" kan ha folk inne i banklokalene som gir "Signal" til andre personer på gaten hvis noen tar ut STØRRE pengebeløp. De følger da etter personen til fots eller i bil med hensikt å rane dem.

Hotellene har også tjenesten med å veksle penger, men tar ofte en høyere avgift.

De fleste reisende kjenner seg nok mest bekvemme med å bruke kredittkort, Visa, MasterCard etc. og minibanker finnes det tilgjengelig i alle større byer, derimot, er det maksimale uttaksbeløpet begrenset til ca US $ 200 eller Nuevo Sol 700.

Historikk

De første innbyggerne i Peru var jegere og nomader som levde i huler i Perus kystområder. Det eldste kjente stedet, Pikimachay, stammer fra ca. 12.000 år før Kristus.

Avlinger som bomull, bønner, squash og chili pepper ble først brukt rundt år 4000 f.kr. Senere kom mer avanserte kulturer som Chavin som f.eks kunne kunsten å veve og hadde landbruk og religion i sitt daglige liv.

Rundt år 3000 f.kr. forsvant Chavin kulturen av en eller annen grunn som ingen har vært i stand til å forklare, men den ble etterfulgt av en rekke andre kulturer: Salinar, Moche, Chimu, Nazca, Paracas og Wari.

I begynnelsen av 1400-tallet hadde Inkaene kontroll over store deler av Vestlige Sør-Amerika og hadde innflytelse og makt i hele eller deler av Ecuador, Colombia, Brasil, Argentina, Bolivia og Chile.

I 1532 kom den spanske erobreren Francisco Pizarro til det nordlige Peru, og klarte med sine 160 soldater gjennom svik å ta til fange Inkalederen Atahualpa og lamslå hans hær på flere tusen mann, mens han marsjerte videre gjennom Peru og henretter Inkalederen i 1533. Inka opprøret mot de Spanske inntrengerne fortsatte til 1572, da den siste Inkalederen Manco Inca ble henrettet ved halshugging.

De påfølgende 200 årene fortsatte i fred inntil den spanske undertrykkelsen av indianerne førte til ett opprør i 1780, ledet av Inca Tupac Amaru II. Opprørerne ble imidlertid nedkjempet og lederne ble henrettet. Peru fortsatte å være lojale mot den spanske kronen til Frihets erklæringen i 1821. Den Peruanske uavhengigheten var ikke ferdig før i 1824, da landet ble frigjort  av de to utenlandske frihetskjemperne, Den venezulanske Simón Bolíar og den argentinske José de San Martin. Gjennom årene har Peru hatt små konflikter med Spania, Chile og Ecuador, der i krigen mot Chile, 1879-1883, måtte gi opp noe land, og siden da har det tidvis forårsaket spenninger mellom de to landene helt til disse dager.

I 1965 startet ett opprør Cuba-inspirert gerilja ledet av "Den Nasjonale Frihetshæren", men den ble ganske raskt stoppet. Men etter en rekke landsomfattende streiker kombinert med den voldelige Maoistiske geriljaen "sendoro Luminoso" som herjet på 1980-tallet og skapte stor  politisk ustabilitet ved bombing og overgrep. Dette hindret landets utvikling i svært stor grad.

I 1990 ble Alberto -Fujimori valgt til president i landet, og han klarte både å bringe fred til landet igjen ved å ta til fange og fengsle lederen Guzman, og å starte den økonomiske utviklingen i landet som fortsetter i dag. Han ble senere dømt til fengselsstraff for korrupsjon og forbrytelser mot menneskerettighetene.

I presidentvalget i 2011 ble den kontroversielle venstreorienterte, tidligere offiser Ollanta Hummala, valgt til president, kjent for sine nære forbindelser til presidentene i Venezuela og Bolivia.

Det største problemet for stabiliteten i landet, til tross for en raskt voksende økonomi, er den utbredte fattigdommen.

Kultur

Den Peruanske kunsten før spanjolenes kolonisering besto av keramikk, metallarbeid, stein håndverk og tekstiler osv.

Spanjolene introduserte deretter sin kultur for byplanlegging og bygget herregårder, kirker og klostre, utsmykket i spansk renessanse og tidlig barokk stil. Med tiden fikk den "indianske" kulturen mer innflytelse og det ble blandet sammen til noe som kalles "Mestis stil".

Maleriene ble også påvirket fra Europa, men med tiden fikk lokale kunstnere mer og mer selvtillit og en ny særegen stil ble utviklet og kalles "Cusco-stilen" hvor kunstnerne vendte seg bort fra "den synlige verden" og fokuserte i stedet på eventyr og fabler som motiver. Påvirkningen av denne stilen kan sees i Paulus Gaugains malerier. Gaugain tilbrakte sin barndom i Lima.

Peruansk musikk består nesten utelukkende av folkemusikk mens litteraturen består av frihets inspirert polemikk til anarkistisk individualisme. Den mest kjente forfatteren, Mario Vargas Llosa fikk Nobelprisen i litteratur i 2011.

Den største religionen i Peru er katolisisme, selv om mange peruanere med opprinnelse fra indianerne blander den med tradisjonell tro.

Spansk er hovedspråket, men innover i landet er befolkningen ofte tospråklig og bruker Quechua som morsmål. Totalt finnes det rundt 70 forskjellige representert. Engelsk er forstått og snakkes på de større hotellene og flyselskapene.

Det peruanske "kjøkkenet" har nylig tiltrukket seg stor internasjonal anerkjennelse, med sin blanding av europeisk, japansk, kinesisk  og nasjonal opprinnelse. Av åpenbare grunner er det mange sjømatretter, "Ceviche" (tå fisk marinert i grønn chili og sitron) er den nasjonale retten som har blitt spist av befolkningen i tusenvis av år. Kylling er ellers den retten som har mest varianter med over 100 oppskrifter.

Geografi

Peru ligger på Stillehavskysten på det vestlige Sør-Amerika, grenser til Ecuador, Colombia, Brasil, Bolivia og Chile.

Landet består av tre regioner med store forskjeller i natur og klima.

Kystområdene i ørkenen er der de store byene og den beste infrastrukturen finnes. Områdene er svært rike på fugle- og dyreliv, sjøløver, seler, pingviner, flamingoer, delfiner, etc.

Andes med sine høye fjell og tinder, høyeste er Huascarán (6770 moh). He lever kondoren (verdens største land fugl), kolibri og mange andre fuglearter. Blant dyrene kan man se Lama, Alpakka, Guanaco, Vicuña, etc. og på den andre siden mot jungelen finnes det blant annet Jaguarer, Bjørner og Tapir.

Mot øst ligger Amazonas jungelen som dreneres av Maranon og Ucayali elvene og som nord i Peru danner starten av Amazonas elven. Her finer dere alle tropiske dyr og fugler.

Klima

Peru er satt sammen av flere ulike klimasoner, og den beste tiden på året for deres reise til Peru avhenger av hvilke steder dere ønsker å besøke.

Kystområdet

Kystregionen, med sine lange tørre ørkener, ligger mellom Stillehavet og Andesfjellene. Her finnes et temperert klima som er varmest i nord og litt kjøligere i sentrum og i sør. Det regner nesten aldri, med unntak for områdene i nord, spesielt i perioden desember til mars. Selve Peru er svært nære ekvator med varmen derfra, men dette kompenseres av Humboltstrømmen i Stillehavet som fraketer vann fra rundt Sydpolen og senker temperaturen. Under den sørlige halvkule sommeren er temperaturen mellom 25 og 35 grader C i løpet av dagen og synker om natten ned til 17-20 grader C. I vintermånedene i Lima (norsk sommer) er Lima ofte dekket av en lys tåke og temperaturen kan variere mellom 14 og 23 grader C i løpet av dagen, med høy luftfuktighet. Kysten nord i Peru har ikke denne tåken og her er det for det meste varmt og solrikt selv om vinteren.

Andesfjellene

Andesfjellene er normalt sett kjøligere avhengig av høyden. Dit reiser dere på besøk helst i løpet av vinteren (norsk sommer), April til oktober, når klimaet er tørt og solrikt. Høysesongen for turismen i Andesfjellene er mai til september. I denne perioden er været tørt, varmt og solrikt i løpet av dagen med temperaturer mellom 20 og 25 grader C. Imidlertid vil det være kaldt om natten når temperaturen kan gå helt ned til frysepunktet. Regntiden, fra november ti mars, er mildere med temperaturer på 18 til 20 grader C på dagen og ned til 15 grader C i løpet av natten. I denne sesongen vil det være mye regn på ettermiddagen.

Amazonas

Amazonas er varmt og fuktig, og har sin regntid i samme periode som i Andesfjellene (desember til mars). Men med kraftigere regnskyll som varer noen timer av gangen får vannstanden i elvene til å stige. April til oktober er den "tørre" perioden i jungelen, selv om det regner da også, bar ikke riktig så mye. Den gjennomsnittlige temperaturen på dagtid er 30 til 35 grader C, og i løpet av natten er det 16 til 22 grader C.